Sundsvall

Framtidskontrakt kan lösa ålderdomen

Ett framtidskontrakt kan lösa onödiga diskussioner om hur en person vill ha sin ålderdom. Det är ett ett dokument som talar om hur en person vill ha det även om personen mist förmågan att förmedla sina önskemål.
Karin Nyberg i Sundsvall ligger bakom framtidskontraktet och det har nu gått ut till 4000 pensionärer i Sundsvall.

Karin Nyberg i Sundsvall har jobbat som sjuksköterska, i många år inom äldreomsorgen. 2002 blev hennes make sjuk i parkinson. Han tappade talet och behövde hjälp med allt. I två år vårdade Karin honom hemma och för att hemtjänsten skulle veta hur han ville bli skött så skrev hon ner det till dom. Detaljerat: Hur han skulle kläs på och vad personalen skulle prata om när dom skötte honom

Karins man Olle dog 2004 och det var då dom två döttrarna fick Karin på spåret:med framtidskontraktet

Sedan skrev Karin själv ner hur hon ville ha det, och la det åt sidan men så i maj förra året läste hon en artikel där fd generaldirektören för socialstyrelsen Barbro Westerholm sa att det behövs ett prioritetstänkande inom äldreomsorgen. Då började Karin Nyberg jobba på ett framtidskontrakt för alla.

Kontraktet är tänkt att beskriva personlig smak. Mat och dryck man gillar och ogillar. Vilken dygnsrytm man har, morgonpigg eller kvällstrött, hur man vill bo, klädsel, medmera.

När kommunen gör biståndsbedömningar för hemtjänst så tillfrågas den äldre om hur man vill ha det men då kanske det är för sent att själv tala om hur man tänker, resonerar Karin Nyberg.
När framtidskontraktet var klart och tryckt skrev Karin Nyberg till Barbro Westerholm som ju inspirerat henne och i slutet av januari fick hon ett svar. Barbro Westerholm berättar om två pågående statliga utredningar där framtidskontraktet kan få betydelse. Den ena är värdighetsgarantiutredningen som ska vara klar i maj. Ledd av Torbjörn Larsson. och den andra Äldreboendedelegationens utredning där Barbro Westerholm själv är ordförande. Om inte förr så tänker hon ta upp framtidskontraktet där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".