Sundsvall

60 lärare kan bli arbetslösa till hösten

Nästan 60 lärare inom förskolan och grundskolan i Sundsvalls kommun saknar i nuläget jobb till hösten. Förhandlingar mellan lärarfacket och kommunen inleddes under måndagen.

– 60 personer kommer inte att bli uppsagda, det är jag säker på, men hur många det kommer bli vet jag ännu inte, säger Christin Strömberg som är skoldirektör.

Uppemot 30 lärare inom gymnasiet kan också drabbas, men besked kan först lämnas i mitten av maj när ansökningarna till hösten är inlämnade. Färre elever i skolorna de senaste åren är anledningen till att behovet av lärare minskat.

Förhandlingarna mellan facket och arbetsgivarna kommer fortsätta under våren. Enligt Jan Eriksson från Lärarnas riksförbund kan det dröja till efter midsommar innan alla fått besked.

– Många är oroliga och frustrerade. Det hade de aldrig kunnat räkna med. Inte ens de som utbildade sig för fem år sedan, säger han.

Evelina Attervall

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista