Ny förlust för GIF Sundsvall

GIF Sundsvall åkte på årets andra förlust av två möjliga i fotbollsallsvenskan mot Hammarby med 5-3 på bortaplan. Giffarna hade ledningen med 2-1 men Hammarby kvitterade någon minut innan halvtid och tog över helt i andra halvlek. Två av GIF Sundsvalls mål gjordes av nyförvärvet Hannes Sigurdsson.

Allsvenskan skulle bli en fest för Sundsvall.

Men norrlänningarna missuppfattade ordet bjudning. -Lärlingskurvan är brant för en nykomling, men vi gör alldeles för många misstag, säger tränaren Per Joar Hansen efter 3-5-förlusten borta mot Hammarby på måndagen.

Sundsvall har fått en mardrömsstart. 0-3 mot Helsingborg följdes upp med 3-5 mot ett annat HIF-lag.

Hammarby tog andra raka vinsten och är ensamt lag att ha full poäng efter de inledande två omgångarna.

Nykomlingen bjöd bort poängen. Mest givmild: rutinerade målvakten Fredrik Sundfors, 36, som slutade efter förra säsongen men som övertalades till comeback.

– Tre av Hammarbys mål var misstag från oss. Visst stod Fredrik kanske på fel fot vid 4-2-målet men annars vet jag inte om han kunde ha gjort mer. Misstagen gör vi tillsammans som lag, säger Per Joar Hansen beskyddande.

Tre tavlor

Faktum är att rutinerade Sundfors sjabblade med bollen som ledde fram till Erkan Zengins psykologiska 2-2-kvittering i första halvlekens sista minut, missbedömde helt Haris Laitinens långskott (4-2) och kom ut snurrig som från en karusell vid Charlie Davis 5-2-mål.

– Det är de här matcherna vi lär oss av, misstag kan hända alla, säger Giffarnas tränare.

Hammarby, som fick fem olika målskyttar (Petter Andersson och Paulinho Guará utöver tidigare nämnda) inför ett fullsatt Söderstadion, var inte sena att bjuda igen i en slarvig men underhållande match.

– Ja, deras två första mål var individuella misstag av oss. Men jag tycker ändå vi löper sönder Sundsvall och visade att vi inte går från vår spelidé trots att vi låg under. Vi drog lära av Åbo-matchen på försäsongen då vi vek ner oss i samma läge, säger Hammarbys tränare Tony Gustavsson, som fick se

Petter Andersson dominera centralt på Bajens mittfält. -Det är där jag vill spela och det känns inspirerande att få ersätta Sebastian Eguren. Jag känner mig fysiskt stark och fräsch i kroppen nu, säger Hammarbys skadebenägne norrlänning.

Drömmål från mittcirkeln

Det enda Sundsvall kunde glädjas över på måndagskvällen var Stefan Ålanders magiska 1-2-mål bakom Rami Shaaban. Ålander, med meriter från U21-landslaget, läste Petter Anderssons tunnelförsök och sköt sedan bollen i mål från över 40 meter.

– Sedan visade Hannes Sigurdsson vad han kan med sina två mål. Men vi har mycket kvar att lära, säger Per Joar Hansen, som knappast är bästa kompis med tiden för tillfället.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista