Örnsköldsvik

Skolan ruttnar i Gottne - friskola vill ta över

Nedläggningshotet mot den lilla byskolan i Gottne och det obefintliga underhållet från Örnsköldsviks kommun har fört med sig att samhällsföreningen nu ansökt hos skolverket att få starta en friskola.

Samhällsföreningen i Gottne, 2,5 mil från Örnsköldsvik, vill skapa en friskola i bygden. Orsaken är främst det obefintliga underhållet från Örnsköldsviks kommun av den nuvarande skolan

– Ska vi vara med i världsklass 2015 som kommunen pratar om ska vi ha väl fungerande skollokaler också, säger Joakim Bergkvist, sekreterare i samhällsföreningen.

Den gamla skolbyggnaden är i stort behov av renovering. Men kommunen har inte skjutit till några pengar under en lång period.

– Det ser ut ungefär som när jag själv gick i skolan och det är drygt 30 år sedan, säger Joakim Bergkvist.

Fasaden håller på att ruttna upp och det lilla omoderna köket är hopbyggt med matsalen och saknar moderna bekvämligheter.

– Det är bara det faktum att föräldarna ställer upp och fixar som vi kan ha barnen här, säger läraren Anders Yngvesson.

Samhällsföreningen har skickat in en ansökan till skolverket och det finns nu redan befintliga lokaler i Gottne som skulle kunna användas till skollokaler.

Lennart Sundwall
lennart.sundwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".