Sundsvall

Kvinnor vill bada själva

Flera kvinnor i olika åldrar i Sundsvall undviker att gå till badhuset. Anledningen är att de inte vill bada samtidigt som män. En grupp muslimska kvinnor har nu skickat en förfrågan till kommunen om särskilda badtider för enbart kvinnor.

Sara-Shubkri Mahmud från Granloholm är en av dem som ligger bakom.

– Jag vill bara bada tilllsammans med kvinnor. Jag är muslim och vill inte visa min kropp för män, säger Sara-Shubkri Mahmud från Granloholm.

För ungefär två år sedan började Njurundahallen hålla öppet för enbart kvinnor två timmar varje söndag. Det med anledning av en tidigare förfrågan från en grupp muslimska kvinnor. Men avståndet från stan och dåliga bussförbindelser har inneburit att väldigt få av dem som låg bakom förfrågan har dykt upp.

– De här kvinnorna kan ofta inte simma. Det är ett problem eftersom vi eftersträvar 100 procent simkunnighet i Sverige, säger Lena Nordström som arbetar på Njurundahallen.

Åke Håkansson är chef för Njurundahallen. Han hade hoppats locka flera muslimska kvinnor, istället har en ny grupp som tidigare inte brukade besöka badhuset komma dit.

– På grund av det snedvridna kvinnoidelaet har de kanske inte tyckt det känts så roligt att visa upp sig för allmän beskådan, om de inte levt upp till det själva, säger han.

Åke Håkansson hoppas nu att kommunen ska tillgodose kvinnornas önskan.

Evelina Attervall
evelina.attervall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".