Härnösand

Kvinna föll från äldreboende - Socialstyrelsen utreder händelsen

Socialstyrelsen ska utreda den händelse i Härnösand i höstas då en 70-årig kvinna hoppade från tredje våningen på ett av kommunens korttidsboenden. Kvinnan överlevde men skadades svårt. Nu ska socialstyrelsen träffa Härnösands kommun och landstinget för att se till att det inte ska kunna hända igen.

Händelsen inträffade i augusti. Kvinnan hade mått psykiskt dåligt hade åkt ut och in på sjukhus flera gånger, när hon kom till korttidsboendet.

När personalen en dag vände ryggen till så hoppade kvinnan ut genom ett vädringsfönster på tredje våningen.

Hon överlevde men fick svåra lårbensfrakturer som har krävt sjukhusvård i flera månader. Kvinnan säger själv att hon inte ville dö utan att det var en plötslig ingivelse att hoppa.

Den här händelsen anmäldes enligt lex Maria och har utretts. Enligt Anders Engelholm som är medicinskt ansvarig sjuksköteska (MAS) i Härnösands kommun så har man inte upptäckt att personalen skulle ha gjort något fel.

Däremot behöver det utredas hur vårdplaneringen ska se ut och hur landstinget och kommunen behöver samarbeta för att man ska kunna ta hand om personer med den här typen av problem.

Den 22 maj kommer utredare från Socialstyrelsen till Härnösand för att se vad som har gjorts hittills och hur man ska kunna förhindra att det händer igen.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista