Sundsvall

Läkare missade cancer - kvinna avled

Läkare i Sundsvall varnas efter att ha missat cancer på patient. Trots att en kvinnan klagade på ryggbesvär och ont när hon svalde stannade läkaren vid att ordinera läkemedel mot sura uppstötningar. I november 2005 dog kvinnan.

Patienten var också mycket mager och när hon på eget initiativ kontaktade en annan läkare visade det sig att hon hade cancer i matstrupen. Läkaren på vårdcentralen Centrum i Sundsvall får nu en varning från Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Första gången de möttes på den norrländska vårdcentralen, i september 2004, vägde den 65-åriga kvinnan 37 kilo. Hon beklagade sig för läkaren över att det gjorde ont när hon svalde maten. Smärtor i bröstet och ryggen fanns också med i bilden.

Läkaren träffade kvinnan flera gånger under det närmaste året. Under tiden sjönk patientens vikt till 34 kilo och sväljsmärtan tilltog. Läkaren ordinerade ett läkemedel mot tillfällig halsbränna och sura uppstötningar.

Sommaren 2005 fick kvinnan nog och bytte läkare. Hon vägde då 32 kilo. Den nya läkaren skickade henne genast på undersökning. Patienten led av långt gången cancer i matstrupen. Sjukdomen hade dessutom spridit sig i kroppen.

På grund av sin svaghet kunde kvinnan inte behandlas mot cancern. Resten av sin tid tvingades hon leva på flytande kost. Även den var svår för henne att svälja, skriver kvinnans syster i en anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN). I november 2005 dog kvinnan.

Läkaren bestrider medicinsk felbedömning och att fördröjningen skulle ha ändrat sjukdomsförloppet.

HSAN ger läkaren en disciplinåtgärd i form av en varning. Nämnden var inte enig. Några ledamöter tyckte att en erinran hade varit nog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista