Sollefteå

Rättspsykiatrisk vård för Sollefteåmannen

Den 20-årige man som i januari i år trängde sig in i en villa i Sollefteå och sköt en 65-årig man genom halsen dömdes på onsdagen till rättpsykiatriskt vård med särskild utskrivningsprövning av Ångermanlands tingsrätt.

65-åringen sköts i halsen på nära håll av 20-åringen och den äldre mannen var bara millimetrar från döden. 65-åringen är en före detta kommunpolitiker och även före detta lärare till 20-åringen. Men 20-åringen sa själv under rättegången att det var en ren slump att han gick in i 65-åringens hus där skotten föll.

Den rättspsykiatriska undersökningen visade att 20-åringen lider av en allvarligt psykisk störning och tingsrätten dömde honom därför till rättpsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. 20-åringen ska också betala skadestånd i två fall. Dels 146 400 kronor till den skjutne 65-årige mannen, han ska också betala drygt 45 000 kronor till mannens hustru.

Tomas Wahlund
tomas.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".