Västernorrland

Skogspriser kan höjas

Priserna på svensk skog kan öka efter Rysslands höjning av exporttullarna. Finland som importerar en stor del skogsvirke från Ryssland kan börja handla från Sverige som är billigare och det kan innebära att konkurrensen i den svenska skogsindustrin ökar.


– För skogsägarna är det bara positiva konsekvenser eftersom de får mer betalt för sitt virke. De som kan betala bäst ska ha råvaran, säger Magnus Juntikka, affärsschef på Skogssällskapet.

Ola Wahlman är sedan 40 år en skogsägare från Gnarp. För ett år sedan började han exportera till Finland.

– Jag hoppas att det fortsätter. Det har bara varit positivt ekonomiskt. Det kan dock innebära en konflikt för de som både är skogsförvaltare och äger egna industrier, eftersom de fortfarande är intresserade av att köpa billiga råvaror, säger han.

Arvid Callas som är VD för sågverket Callas trä utanför Sundsvall äger också skog.

– Det negativa och kanske det viktigast för oss som bor här är att skogsindustrin kommer få det betydligt tuffare ekonomiskt om de ryska tullarna fortsätter höjas. Det betyder minskade arbetsplatser och mindre pengar att utveckla produkter, säger han.

Evelina Attervall
evelina.attervall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".