SUndsbruk

Elevers teknikintresse ska väckas

Sveriges teknikföretag vill väcka ett teknikintresse hos grundskoleeleverna. Ett nittiotal skolor runt om i landet besöks och på torsdgen var det Gångvikens skola i Sundsbruks tur.

Teknikföretagens nya satsning, teknikspanarna träffade elever och gav dem till uppgift att utveckla en städapparat. Mona Skinnari var en av dem såg insåg fördelarna av att ha en städapparat hemma. 
- Vi gör en robot som kan städa ett rum så man kan gå till kompisarna, säger hon.

Anna Karlsson är en av teknikspanarna som besöker olika skolor i landet berättar att de först och främst vill inspirera barnen och hoppas att det ska leda till att de i framtiden söker sig till en teknisk utbildning.
- Vi vill visa att det är roligt med teknik. De svenska teknik företagen vinner på att det blir fler som söker sig till de tekniska utbildningarna och får då en arbetskraft som de kommer behöva i framtiden, säger hon.
Anna Karlsson förklarar att minskningen av antal sökande studenter till de olika teknikutbildningarna är anledningen till att teknikföretagen vill nå ut till Sveriges grundskoleelever.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".