VÄSTERNORRLAND

Kommuner ska lära sig handla miljövänligt

Kommunerna och landstinget i Västernorrlands län ska bli bättre på att ställa miljökrav vid upphandlingar. Därför samlades på torsdagen olika representanter för verksamheterna i Härnösand.

- För att en miljöanpassade upphandling ska ge en verklig och positiv miljöeffekt är det politiska engagemanget viktigt. Därefter att man i verksamheterna beställer de produkter som upphandlats på ett miljöanpassat sätt, säger Sofia Ahlstedt som är projektledare för Miljöanpassad upphandling.

Projektet är treårigt och drogs igång för två år sedan. Syftet är att alla som berörs av kommunernas och landstingets upphandlingar ska ha samma medvetenheten när det gäller miljö.

Under dagen fick politiker, upphandlare, förvaltningschefer och beställare från länets kommuner och landstinget ta del av föreläsningar och arbeta i workshops.

- I Örnsköldsvik har vi gott om etanolbilar i den kommunala bilparken och det är viktigt. Men när de kommer ut i verksamheten måste de också tankas med etanol. Då håller kedjan ihop, säger Glenn Nordlund, Kommunförbundets ordförande.

Evelina Attervall
evelina.attervall@.sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".