Sundsvall

Fler vänder sig till kyrkan när de har dåligt ställt

Allt fler människor söker sig till kyrkan när de inte har pengar. Kristina Kvist är en av 5 diakoner i Gustaf Adolfsförsamling i Sundsvall, och de senaste åren har arbetet med frågor som rör människor med ekonomiska bekymmer tagit allt större tid för dem.

För flera församlingar har arbetet med den typen av frågor ökat de senaste åren.

– Jag tror det har blivit tuffare i samhället överhuvudtaget, för många är det en sista utväg, säger Kristina Kvist, diakon vid Gustaf Adolfs församling i Sundsvall.

Arbetslösa, ensamstående föräldrar och människor med psykiska funktionshinder är framförallt de som söker hjälp.  Särskilt vid jul och innan sommaren är trycket extra stort. Då är det många barnfamiljer som hör av sig.

– Tanken är ju inte att vi ska vara ett alternativ till socialtjänsten. Man ska ju kunna få sin försörjning tryggad genom samhället, säger Kristina Kvist.

Möjligheterna för församlingarna att hjälpa till varierar. För Gustaf Adolfs församling handlar det om att stödja vid enstaka tillfällen för ett speciellt ändamål. Det kan innebära en mat-check på 100 kronor, till ett bidrag på några tusen kronor för exempelvis ett hjälpmedel som landstinget inte kan hjälpa till med.

På samma gång som Kristina Kvist tror att det idag inte anses lika svårt att kontakta socialtjänsten, upplever hon att särskilt äldre människor hellre kontaktar sin församling.

– Alla som behöver hjälp är välkomna att ringa och fråga om vi kan hjälpa till. Vi gör en bedömning och en liten utredning, men ingen skillnad på om man är medlem i Svenska kyrkan eller inte, säger Kristina Kvist.

Evelina Attervall
evelina.attervall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".