Ånge

Lärare dömdes för misshandel av 14-åring

En lärare i Ånge dömdes idag i Sundsvalls tingsrätt för misshandel av en fjortonårig flicka som han undervisade, läraren själv förnekade misshandel då han sa sig handla i nödvärn.

Händelsen inträffade under en lektion då eleverna skulle lämna skolsalen då de var klara med en skriftlig uppgift. Flickan struntade i det och stannade istället kvar och pratade och störde de andra eleverna enligt vittnesmål.

Då läraren sagt åt henne att gå ut tre gånger och hon förolämpat honom verbalt, försökte han visa ut henne, hon slog då till mot honom i ett slag som skulle träffa ansiktet, han parerade slaget som istället tog i bröstkorgen. Enligt läraren så tog han då hennes arm bakom ryggen för att hindra att hon slog igen, därefter föste han ut henne med andra handen liggande bak på hennes nacke. Det var det här greppet som han fälldes för då tingsrätten ansåg det för grovt, särskilt med tanke på flickans ålder.

Men tingsrätten ogillar flickans skadeståndsyrkande på tiotusen kronor för att de ansåg att hon provocerat läraren hårt, pågrund av provokationen bedömer också rätten misshandeln som ringa.

Läraren dömdes till att betala 1500kronor i böter och 1500 kronor i kostnad för offentlig försvarare, samt 500 kronor till brottsofferfonden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".