Västernorrland

Krav på fler utbildningsplatser för läkare

Utbildningen av läkare och tandläkakare måste utökas i Norrland. Det skriver Norrlandstingens regionförbund i en hemställan med adress utbildningsdepartementet.

Tandläkarutbildningen vid Umeå universitet måste snarast utökas med 15 årsplatser från nuvarande 45 platser per år. Nuvarande tandläkarhögskolan i Umeå byggdes och utrustades ju ursprungligen för 80 nya studenter per år, heter det i brevet som undertecknats av bland andra landstingsrådet Ewa Söderberg.

Undertecknarna konstaterar också att en mindre utökning av läkarutbildningen i Sverige har gjorts inför 2008 med 60 nya årsplatser varav 20 i Umeå men att det inte räcker utan att ytterligare 20 årsplatser behövs i Norrland. Den ökande läkarbristen talar starkt för detta, skriver man.

Bristen på läkare visas också i att kostnaderna för anlitande av hyr- eller stafettläkare ökat till omkring 235 miljoner kr under 2007 jämfört med 200 mkr 2006. Hade det funnits tillräckligt med utbildade läkare skulle de fyra Norrlandstingen för samma summa kunnat anställa närmare 250 nya specialister och allmänläkare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".