Västernorrland

Nytt älgskötselområde i länet

Nu bildas ett nytt stort älgskötselområde i Mittnorrland. Tidigare finns Ragunda-Hammerdalområdet som sträcker sig ned mot Långsele, och Örnsköldsviksområdet, båda två på cirka 800 000 hektar. Det nya Kramforsområdet som utgörs av området mellan Ångermanälven och Indalsälven från Timrå och upp mot Sollefteå blir mindre eller ca 300.000 hektar.

Planen är att älgstammen i Jämtland och Västernorrland ska förvaltas inom 8 jättelika områden, de största på över 1 miljon hektar.

Förespråkarna hävdar att det handlar om biologiska områden där olika delar av älgstammen rör sig naturligt och att man med hjälp av modern teknik ska kunna få en samlad bild av hur älgstammen ser ut i olika delar. Då ska det också bli möjligt att fatta rätt beslut när det gäller avskjutning menar de. 

Erfarenheterna från Ragunda-Hammerdal och Örnsköldsvik visar också att det blir så, det säger Göte Grubb på Jägareförbundet Mitt. Kritiken från såväl jägare som mindre skogsägare som hävdar att med ett fåtal stora områden så blir det färre personer i små ledningsgrupper som har möjlighet att påverka besluten, avfärdar han.

De personer som sitter i styrgrupperna med representanter från såväl jägarkåren som skogsbrukets olika delar ska regelbundet träffa jägare och skogsägare ute i de olika områdena och kan inför beslut kalla till samrådsmöten där olika intressen kan delta, som samer, jägare, Vägverk och Skogsstyrelsen.

Men Göte Grubb medger också att det ställs stora krav på de personer som sitter i styrgrupperna om demokratin ska fungera.

Stig Edfast
stig.edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".