Sundsvall

Konst och dans ska locka tillbaka folk till kyrkan

Under söndagen håller Sköns församling i Sundsvall en något annorlunda gudstjänst. Det bjuds nämligen på dans och konst förutom den traditionella kyrkoritualen. Kyrkan vill med detta försöka locka till sig nya grupper av människor.

Maria Scharffenberg, komminister i Sköns församling är en av initiativtagarna till den nytänkande idén.

– Varför inte. Det är olika sätt att uttrycka sig med kultur och dans, säger hon.

Under dagen kan besökare ta del av en konstutställning i samlingssalen på Birgittagården där lokala konstnärer ställer ut. Den traditionella gudstjänsten som hålls i kyrkan varvas med dansuppvisningar av lokala förmågor.

Maria Scharffenberg säger att de inte mottagit några kritiska röster mot den nya satsningen och hoppas att de nu ska nå de som tycker gudstjänst är lite tråkigt.

– Vi i Sköns församling försöker sträva efter att stå med en fot i traditionen och en fot i det nya. Så att alla människor kan hitta sin gudstjänst, sin plats. Den här kanske tillhör kategorin lite mer nyskapande gudstjänster, säger hon.

Helene Nyberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".