Näsåker

Sportfiskare protesterar mot Nämforsenrensning

Sveriges Sportfiske och Fiskvårdsförbund, Sport Fiskarna, har i dagarna skickat in en protest till Länsstyrelsen i Västernorrland angående Vattenfalls planer av rensning i Nämforsen i Ångermanälven.

Vattenfall vill utföra rensningar på två ställen nedanför Nämforsens kraftstation för att effektivisera energiproduktionen. Men detta kommer att få konsekvenser på miljön och vattenlivet säger Sport Fiskarnas generalsekreterare Stefan Nyström.

Sport Fiskarna har över 30 000 medlemmar i Sverige och Nämforsen i Ångermanälven är ett mycket uppskattat fiskeområde. Bland annat fiskas här Harr och Öring men även den rödlistade och hotade flodkräftan finns i här.

Vattenfall uppger att rensningsarbetet ska pågå i cirka två år och ca 330.000 kubik massor kommer att frigöras, så kallad grumling. Grumling påverkar fisk och andra organismer som lever i vattnet på ett negativt sätt. Ju längre tid grumlingen pågår desto större är risken att skador uppkommer på organismer. Grumling kan bland annat ge skador på lekbottnar, rom och fiskarnas gälar samtidigt som det blir svårare för fisk och andra djur att hitta föda, enligt Sport Fiskarna.

Sport Fiskarna hoppas nu på att Länsstyrelsen i Västernorrland avstyrker tillståndgivingen till projektet.

Annie Granzell

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".