Härnösand

Diakonträff för att diskutera hårdnande samhällsklimat

I ett allt tuffare samhällsklimat och med nedskärningar i välfärdssystemen så behövs diakonerna mer än någonsin anser kyrkan därför samlas ett par hundra diakoner på Vårsta i Härnösand i helgen för att diskutera de ökande arbetsuppgifterna.

Rotlöshet, ensamhet, sjukdom. Människor som lever i missbruk och ensamstående mammor med dålig ekonomi . Ja, diakonerna ser ingen ände på behoven. Under helgens träff diskuteras hur prioriteringen ska se ut.

– Det är en hårdare miljö idag i samhället och därför behövs vi ännu mer, säger Monika Vikdahl, ordförande i diakonkåren.

Antalet anmälningar till socialtjänsterna om barn och unga som far illa ökar kraftigt, enligt en sammanställning i tidningen Dagens samhälle och i skolan ropar man efter fler vuxna. Kanske borde diakonerna ta mer plats i skolan tycker Monika Vikdahl.

– De finns redan idag de som har en liknande roll men visst skulle det behövas mer, säger hon.

Den största uppgiften som diakon är att vara röst åt den som ingen röst har och tala för de som far illa enligt Monika Vikdahl och det blir svårare att hinna räcka till i dagens samhälle anser hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".