Sundsvall

Susanne besegrade kommunen - får nu sin missbruksbehandling

Spelmissbrukaren Susanne Nilsson från Sundsvall får sin efterlängtade behandling mot sitt spelberoende efter att Kammarrätten gett henne rätt mot kommunen. Hon har spelat bort över en miljon kronor de senaste åren och har länge velat få komma till ett behandlingshem i Norrköping, men Sundsvalls kommun har i hittills vägrat att skicka henne.
– Det känns helt underbart, jag är så glad att jag äntligen ska få hjälp, säger Susanne Nilsson.

Kampen har varit både lång och hård för Susanne Nilsson i Sundsvall. Inte bara kampen mot spelmissbruket utan också kampen att få rätt, relevant hjälp av kommunen.

Det berättade vi i vintras i SR-Västernorrland.

I flera år har pengarna runnit genom hennes händer ner i spelmaskinerna men samtidigt har hon också vädjat om hjälp om att komma ur missbruket. Flera gånger har hon också fått samtalshjälp hos kommunens terapeuter, men hjälpen har aldrig varit tillräcklig. Därför sökte Susanne om att få komma till ett behandlingshem i Kolmården, Norrköpings kommun men kommunen har kategoriskt sagt nej, bland annat av att behandlingen kostar över 150 000 kronor. Susanne överklagade kommunens beslut till Länsrätten som också gav henne rätt. Men kommunen gav sig inte, de begärde då överprövning till Kammarrätten.

Men i slutet av förra veckan kom beskedet, även Kammarrätten ansåg att Susanne Nilsson måste få komma till behandlingshemmet i Norrköping. Och nu gav sig Sundsvalls kommun.

– Susanne kommer att få den här hjälpen och vi kommer att följa Kammarrättens beslut, säger Börje Bergström, ordförande i individ- och familjeutskottet Sundsvalls kommun.

På Kolmårdens behandlingshem utanför Norrköping har man behandlat spelmissbrukare i omkring tio år. Roger Thörn är föreståndare på behandlingshemmet.

I början av maj kommer Susanne Nilsson att få börja sin spelmissbruksbehandling på Kolmårdens behandlingshem.

Christer Suneson
christer.suneson@sr.se

Lotte Nord
lotte.nord@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".