Västernorrland

En kvinna per dag våldtas i Västernorrland

Det våldtas en kvinna per dag i Västernorrland, Men bara var fjärde våldtäkt anmäls. Det uppskattar Brottsförebyggande rådet.

2007 anmäldes 100 våldtäkter mot kvinnor i Västernorrland, 13 av dem mot flickor under 15 år.

Enligt Brå anmäls bara en fjärdedel av våldtäkterna och det skulle peka mot att det i verkligheten sker cirka 400 våldtäkter om året i Västernorrland.

Orsaken till att många kvinnor inte anmäler våldtäkt är att man känner skuld och skam.

Förövaren är ofta en make eller en föredetta make eller pojkvän, säger Helena Hultin på Tjejjouren Gaia i Härnösand som sammanställt uppgifterna från Brottsförebyggande rådets statistik.

Många kvinnor låter också bli att anmäla därför att de känner skuld för att de själva varit berusade, säger Lena Alldén hos Härnösandspolisen. De har druckit och sedan följt en man hem. Ibland vet de inte heller säkert vad som har hänt, och då är det ännu svårare att anmäla, tror hon.

När det gäller barn är förövaren oftast någon i familjen, eller någon man känner väl och det gör det ännu svårare att anmäla brottet.

Den stora majoriteten av våldtäkter sker inomhus. 2007 var det 77 av hundra, och det tyder också på att kvinnan ofta känner förövaren sedan tidigare. Det är alltså inte en främmande man som smyger efter kvinnor i en park, utan till exempel en före detta partner som begår våldtäkt.

Men trots att kvinnan alltså ofta känner förövaren så kan det ändå vara svårt att få till en fällande dom.

Enligt polisen Lena Alldén så står ofta ord mot ord och det finns ingen bevisning eller vittnen. Men med förbättrad DNA-teknik kan man komma att lösa fler våldtäktsmål, tror hon.

Enligt tjejjouren Gaia så klarar sig mellan 80 och 95 procent av de som blir utsatta för ett våldtäktsförsök genom att skrika och kämpa emot.

– Man ska slå mot mannens svagaste punkter, det vill säga ögon, hals, skrev och knän, säger Helena Hultin. Man kan bita, sparka och klösa för att skrämma undan mannen.

Det håller även polisen Lena Alldén med om och i självförsvar har man rätt att göra allt detta.

Men om våldtäktsmannen är beväpnad så kan det vara bäst att inte kämpa emot, säger hon.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".