Västernorrland

Diabetesvårdprogrammet hålls inte

Alla diabetiker bör gå på regelbundna kontroller 2-4 gånger per år. Minst ett av besöken ska vara hos en läkare. Det säger de nationella riktlinjerna för diabetesvård och även det diabetesvårdprogram som Landstinget Västernorrland antagit. Men i verkligheten är det svårt för diabetikerna att få några läkartider.

Jan Lundberg från Kramfors är diabetiker, han har inte blivit kallad på tre år.

Han är själv inte särskilt orolig, men han vet att de regelbundna kontrollerna är livsviktiga.

Det handlar om att kontrollera långtidssockret, blodtryck, njurar, hjärta, ögon och fötter bland annat eftersom diabetiker riskerar svåra följdsjukdomar som även kan vara dödliga.

På onsdagskvällen hade Södra Ångermanlands diabetesförening kallat till möte i Härnösand. Det viktigaste kravet var att få en diabetesvårdcentral när landstinget utvecklar närvård i gamla sjukhusets lokaler i Härnösand. Nästa vår ska alla kommunens tre vårdcentraler slås ihop där, och det vore ett bra tillfälle att förbättra diabetesvården, menar Ture Wiklund som är ordförande i föreningen.

Men han fick inget gehör från primärvårdsdirektören Lennart Moberg.

– Det blir ingen diabetesvårdcentral, däremot kan diabetesvården förbättras när samverkan i vården blir större, säger han.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista