Västernorrland

Strejkvarslet kan komma att slå hårt mot vården

Vårdförbundets strejkvarsel kommer att slå hårt mot vården i Västernorrland. Bland annat kommer nästan samtliga distrikssköterskor och sjuksköterskor vid åtta vårdcentraler samt primärvårdsjouren i Sundsvall att gå ut i strejk den 5:e maj om inte förhandlingarna återupptas innan dess.

De enda undantagen görs för BVC-sköterskor och de så kallade ASIH-sköterskorna (Avancerad Sjukvård I Hemmet).

Förutom vårdcentralerna så är också flera avdelningar på länets sjukhus berörda.

Lennart Moberg är primärvårdschef i Västernorrland och han säger att patienterna kommer att drabbas på en gång om strejkvarslet löses ut.

Frågan om strejken kan betecknas som samhällsfarlig vill han ännu inte svara på, men säger att den drabbar Sundsvall med primärvårdsjouren extra hårt. Det är den som sköter om sjukvårdsupplysningen per telefon.

Lennart Moberg har skickat brev till samtliga verksamhetschefer och förberett dem på att de troligen kommer att kallas med kort varsel till ett möte där landstinget ska försöka analysera konsekvenserna av en eventuell strejk.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".