Sollefteå

Kommunala Solatum bryter mot lagen

Kommunala bostadsbolaget Solatum i Sollefteå har brutit mot lagen om offentlig upphandling på flera punkter. Ett avtal med byggföretaget NCC har tecknats för löpande underhåll under tre års tid. Men alla regler har inte följts och summan i avtalet har överskridits.

Meningen med att ha offentliga upphandlingar är att alla företag ska få lika stor chans att bjuda på avtalet och dessutom att det ska bli billigast möjligt för skattebetalarna. I fallet i Sollefteå har flera byggföretag i ett anonymt brev till Sveriges radio västernorrland påpekat bristerna i denna upphandling, det ifrågasätts också i brevet om solatums vd Arne Erikssons tidigare arbete på NCC kan ha påverkat att NCC nu får alla uppdrag. Arne Eriksson förnekar att så skulle vara fallet och säger att Solatum inte ens sköter upphandlingen. Och så är det, avtalet har upphandlats av kommunens upphandlingsavdelning inte av Solatum själva men det är inte avtalet som är det största problemet enligt konkurrensverket även om också avtalet är otydligt. Värst är att avtalet överskridits och inte lite heller, på två avtal med NCC värda 4, 8 miljoner totalt har man enligt Solatums egna beräkningar överutnyttjat avtalen med 3 miljoner kronor, summor som skulle ha upphandlats separat. Men Arne Eriksson tycker inte att det är orättvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista