Kramfors

Kuggenprojektet får arbetslösa i jobb

Det är en stor vinst både för individen och för samhället om man lyckas bryta arbetslöshet och få ut en ung människa på arbetsmarknaden. Det är idén bakom Kuggen-projektet i Kramfors där flera myndigheter, kommunen, landstinget med flera samarbetar för att få ut 18-30 åringar i arbete.

Bakom projektet står Samordningsförbundet i Kramfors. Ett samordningsförbund är ett sätt att samla samhällets resurser för rehabilitering. Kuggen är ett av projekten som nu provats i länet och där man nu har sammanställt dom första resultaten.

Kuggenprojektet har hållit på i drygt ett år. 17 deltagare mellan 18-30 år har varit med.

– Genom samtal, utbildning och genom inriktning på träning och hälsa, och genom att hela tiden ha arbetslinjen i fokus, så har man nu nått bra resultat, enligt Åke Johansson från Samordningsförbundet.

– Nio av sjutton har kommit ut i arbete. Sex av de med lönebidrag, tre på vanliga jobb. Men också övriga deltagare har kommit en bit på vägen mot att kunna försörja sig själv, säger Åke Johansson.

– Det handlar om att ta sig tid och se hela människan, och det kan man göra genom samverkan mellan t ex arbetsförmedlingen, försäkringskassan, kommunens socialtjänst, landstinget med primärvård och psykiatri och så vidare. 

För varje person som kommer ut i jobb tjänar samhället pengar.

– Den största vinsten gör individen som får en bättre livskvalitet, men också samhället gör stora förtjänster på varje ung människa som inte behöver ta så stora resurser i anspråk av samhället utan kan försörja sig själv.

– Inom ett arbetsliv tjänar samhället 14 miljoner kronor på dom 17 deltagarna. Vi har alltså satsat 800 000 på projektet, och på sikt tjänar vi 14 miljoner kronor, säger Åke Johansson.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".