Västernorrland

Patienter remitterade till Umeå kan drabbas av strejken

Strejken i Västerbotten omfattar 300 medlemmar ur Vårdförbundet. För patienter från Västernorrland som remitteras till Umeå regionsjukhus kan det på längre sikt innebära en ökad väntetid.

– Patienter från andra landsting som har operationer kommer inte att drabbas i ett första skede. De bedöms ha en hög medicinsk prioritet, säger Margit Håkansson vid Umeå regionsjukhus.

Strejken omfattar alla typer av operationer, röntgen och blodcentraler.  Det har väckt frågan om sjukhusen i vårt län kommer få en ökad tillströmning av patienter från Västerbotten som behöver blod.

– Västerbotten har meddelat att de har egna resurser som täcker upp de akuta fallen, säger Lars Bolin, Hälso- och sjukvårdsdirektör i Västernorrland.

Om inte parterna enas kommer strejken från och med den 5 maj att omfatta även Västernorrland. Det skulle innebära tydliga inskränkningar i vården, dock kommer inga akutfall att påverkas.

Just nu omfattar varslet 3500 sjuksköterskor på olika ställen i landet, av dem är det cirka 1000 personer som inte kunnat börja strejka på grund av samhällsfara. En särskild nämnd hanterar de frågorna och innan den kommit med ett utslag kan sköterskorna inte strejka.

Nu pågår diskussioner bland länets förvaltningschefer om vilken samhällsfara en strejk skulle kunna innebära, och vilken eventuell dispens de ska ansöka om hos Vårdförbundet. Besked om det väntas komma på onsdag eftermiddag.

Evelina Attervall
evelina@attervall.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".