Nordingrå

Forskare löser kyrkans putsproblem

Ny forskning ska läras ut när fasaderna renoveras på kyrkor i Härnösands stift. Fasadrenoveringar som inte hållit måttet har varit ett stort problem för flera församlingar i stiftet. Bara ett par år efter att kyrkan putsats om har den nya putsen börja lossna.

Det är forskaren Kristin Balksten från Gotland som ska lära murare och andra berörda yrkesgrupper hur kyrkorna ska putsas. Kursen ges vid Nordingrå kyrka.

Thore Andersson, byggnadsingenjör i Härnösands stift säger att det kan kosta upp mot en miljon kronor att putsa om ett kyrktorn. Det är näst intill katastrof för en församling om renoveringen inte håller mer än några år. Normalt ska den här typen av åtgärder ha en beständighet på flera decennier, säger han.

Härnösands stift satsar nästan 400 000 kronor på utbildningen som kommer att vara certifierande, och fortsättningsvis krävas av de hantverkare som ska jobba med kalkputs på stiftets kyrkor.

De sex kyrkor som är aktuella för omputsning i år är Nordingrå kyrka, Alnö gamla kyrka och Långsele kyrka i Västernorrland samt Näs kyrka, Oviken gamla kyrka och Kalls kyrka i Jämtland. Först ut är Näs kyrka vars renovering inleds redan på fredag den här veckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".