Västernorrland

Främlingsfientlig information i var tionde skola i länet

Var tionde skola i länet har, under de senaste åren, hittat främlingsfientlig information på skolområdet. Dessutom uppger mer än var tredje skola att de utsatts för främlingsfientligt klotter. Det visar en undersökning SR Västernorrland gjort.

Inför förra riksdagsvalet 2006 hade Västermalmsgymnasiet i Sundsvall besök av främlingsfientliga partier som spred flygblad.

– Det var mot invandring, en massa negativt om människor från andra kulturer, säger Roland Nilsson kurator på Västermalms skola.

Över 1200 skolledare i landet, varav 41 i Västernorrland svarade på Sveriges Radios underökning om de främlingsfientliga gruppernas närvaro i skolan. För just skolan är där de här grupperna siktar in sig på när de ska rekrytera nya medlemmar.

Det handlar om främlingsfientliga partier som Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna men även andra mer högerextrema som National socialistisk front och Svenska motståndsrörelsen. De senare låg bakom propagandaattacken på Västermalmsskola för ett par år sedan och skolan är nu på sin vakt om främlingsfientlig information skulle dyka upp igen.

– Det handlar främst om att snabbt få bort grejerna och sedan samla eleverna i aulan helst samma dag, säger Bengt Nordin, lärare på individuella programmet på Västermalm.

Kurator Roland Nilsson menar att det handlar om att ge information om vad demokrati innebär samt att möta elevers rädsla inför det som betraktas som okänt.

– Att kunna associera till privatlivet, visst är det roligare att vara nyfiken på det okända än att vara rädd, säger Roland Nilsson, kurator på Västermalms skola i Sundsvall.

Det är viktigt för kommande lärare att vara uppdaterad på de främlingsfientliga grupperna och deras symboler.

Det säger Hans Wikström som jobbar på lärarutbildningen, Mittuniversitetet.

Christer Suneson
christer.suneson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".