Västernorrland

Ungdomars psykiska hälsa i länet sämre än genomsnittet

Den psykiska ohälsan bland ungdomar upp till 29 år är större i Västernorrland än i resten av landet.  De senaste två åren har en kraftig ökning skett. Till exempel har besökarna till ungdomsmottagningarna i länet blivit fler.

Arbetet med att ta reda vilken omfattning det handlar om och vilka åtgärder som landstinget ska vidta har påbörjats.

– Arbetslösheten bland de unga är stor och det kan vara en av anledningarna. Man mår sämre idag, säger Ulla-Britt Lagergren, ordförande i landstingets folkhälsoutskott.

Västernorrland är ett av länen i landet där flest ungdomar upp till 29 år saknar jobb. Utrikesfödda personer får jobb hälften så många gånger som i övriga Sverige. Att inte sluföra gymnasieutbildningen kan vara en av orsakerna till den psykiska ohälsan och arbetslösheten. Sundsvall är den kommun i länet där flest gymnasieungdomar hoppar av sin utbildning.

– Det här är en viktig fråga för oss att tag i omedelbart. Vi måste prioritera den som fråga ett, säger Ulla-Britt Lagergren. 

Evelina Attervall
evelina@attervall.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".