Västernorrland

Skolor saknar plan för bemötande av främlingsfientlighet

Mer än hälften av skolorna i länet saknar en plan för hur de ska möta främlingsfientliga partier som vill locka elever till nya medlemmar. Det visar en undersökning SR-Västernorrland gjort.

– Det skulle vara bra om kommunerna tog fram riktlinjer om hur vi i skolan ska möta dessa främlingsfientliga grupper, säger Göran Löfroth, rektor på Gudmundrå skola i Kramfors.

Gudmundråskolan i Kramfors stängdes den 10 april efter att det varit oroligt mellan grupperingar av utlandsfödda och svenskar. Bråket på Gudmundråskolan i Kramfors har, enligt skolan, inte någon koppling till främlingsfientliga parter eller andra högerextrema grupper. Däremot har det fått skolledningen att få upp ögonen om främlingsfientliga partier skulle utnyttja situationen och dyka upp på skolan.

Enligt Sveriges Radios undersökning saknar mer än hälften av skolorna i länet en policy för hur de ska möta främlingsfientliga grupper och partier. Det handlar bland annat om National- och Sverigedemokraterna, Nationalsocialistisk front, Svenska motståndsrörelsen, Info 14 med flera. I undersökningen svarar dessutom var femte skola i länet att personalen har för dåliga kunskaper om de främlingsfientliga krafterna.

– Allmänt i lärargrupperna är det nog så, det behövs mer information om de här främlingsfientliga partierna inför nästa val, säger Göran Löfroth, rektor på Gudmundråskolan i Kramfors.

Christer Suneson
christer.suneson@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista