Västernorrland

Bara en av tio får ersättning för bilskada

Bara drygt var tionde bilist som anmäler att deras fordon blivit skadade på grund av dåliga vägar får ersättning av Vägverket. I de flesta fall hävdar Vägverket att de inte kände till vägskadorna och därför inte kan hållas ansvariga.

Riksväg 90 mellan Kramfors och Sollefteå är ökänd för att vara dålig. David Lodin är en av många som kan vänta sig en dyr räkning från bilverkstaden efter att ha kört på riksväg 90.

Vägverket betalar sällan ut ersättning eftersom dom först måste ha fått kunskap om skadan och sedan tid för att att laga den eller sätta ut varningsskyltar.

Johan Barkelius, sektionschef för Vägverkets juridiska avdelning i Borlänge säger att Vägverket inte kan inspektera alla vägar hela tiden utan att trafikanterna också måste rapportera in eventuella skador. Utifrån det bestämmer Vägverket om ersättning ska betalas ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".