Sundsvall

"Ingen vill ha ett silver"

Sundsvall Dragons förlorade kampen om SM-guldet när laget förlorade den tredje finalmatchen mot Solna i herrbasketen på måndagskvällen. Solna vann i Sporthallen i Sundsvall med 87-81 och det blev därmed silver för Sundsvall Dragons.

Solna Vikings är svenska mästare i basket för sjätte gången.

Guldet säkrades på måndagskvällen i Sundsvall med 87-81 efter en imponerande finalinsats där Sundsvall besegrades med 3-0 i matcher.

Sundsvall hade basketligans mest värdefulla spelare (Joakim Kjellbom) och den bästa forwarden (Alexander Wesby) - men Solna hade det starkaste laget och spelaren med basketligans största hjärta - Lesli Myrthil.
– Jag känner en euforisk lycka. Det här har jag längtat efter alla 14 år som jag spelat elitbasket. Att få vara med i det vinnande laget som vinner guld, säger den 31-årige basketkämpen när han glädjestrålande lyfter guldpokalen mot taket i Sundsvalls Sporthall.

Direkt efter slutsignalen rusade Solnaspelarna fram till Myrthil och hissade honom.

Efterlängtat guld -Lesli är en riktig fighter, som alltid sätter laget främst och jag vet att alla spelare i laget gläds över att han nu får sitt efterlängtade guld, sade Solnas guldcoach Pekka Salminen.

Lesli Myrthil har spelat ett antal finaler, men aldrig fått uppleva guldlyckan. Förrän nu.
– Det är först nu som jag förstår vad som krävs för att vinna. Jag är så otroligt stolt över mig själv och hela lagets insats. Det här var en lagseger där alla spelare gjorde vad de skulle - och lite mer, sade Myrthil.

Sundsvall gjorde den bästa insatsen i finalserien, men det räckte ändå inte riktigt till. Solna tog kommandot direkt från matchstart i den tredje finalfighten. Varje gång som Sundsvall började äta ikapp Solnas poängförsprång - kom ett dråpslag, Solnas fruktade trepoängskast.

Tunga trepoängare

– Det kändes som om vi hade chansen att på allvar komma in i finalmatchen. Men i de avgörande momenten, så fort vi hade chans att nå ikapp svarade Solna med en stor trea. Så gör ett lag som seglar i medgång, konstaterade Joakim Kjellbom, Sundsvalls bäste poänggörare med 24 poäng.

Solnas coach var naturligtvis nöjd med sitt lags skytte och alla trepoängare. Men han ville lyfta fram ett annat guldvapen.

– Jag är så otroligt stolt över lagets insats. Vi jobbade hårt och intensivt i försvarsarbetet i samtliga tre matcher, det lade grunden till segern, sade Pekka Salminen.

Sundsvall coach Peter Öqvist konstaterade att Solna var värdiga mästare.
– Solna var konsekventa i sitt spel, med ett aggressivt försvar som inte gav oss någon ro att bygga upp vårt spel och de fick också bra utdelning på sina stora skott, sade Öqvist när han studerade protokollet som visade att Solna prickat in nio trepoängare - mer än dubbelt så många som Sundsvall mäktade med.

– Det här är en stor seger för Solna som basketklubb. Trots en liten och familjär organisation kan vi fira dubbelt - först damernas guld och så nu herrarnas guld, sade Pekka Salminen med ett lyckligt leende.

Solnas stora finalhjältar var kämpen Lesli Myrthil, guarden Rudy Mbemba och lagets bästa poänggörare Brandon McKnight (26 poäng) och Martin Pahlmblad (18 poäng).

(TT)