Västernorrland

Hotade kommunalråd

Fem av sju kommunalråd i Västernorrland har utsatts för någon form av hot. Det visar en undersökning som SR-Västernorrland har gjort. Enligt en Säpo-rapport så tar polisen i Sverige emot minst en anmälan i veckan från politiker som blivit hotade.

Det här är ett hot mot demokratin, säger flera kommunalråd som SR-Västernorrland talat med.

Hoten har polisanmälts i de flesta fall, men flera av kommunalråden vill inte intervjuas om hoten.

– Det tycks som att man genom att berätta triggar igång vissa personer så att de börjar hota igen, säger ett av kommunalråden.

Ewa Lindstrand är en av bara två kommunalråd som säger att hon inte blivit hotad. Inte direkt iallafall. Däremot hörde hennes dotter ett samtal på bussen där det uttalades hot mot hennes mamma.

Arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL, driver nu kravet på straffskärpning för dom som hotar politiker, men Ewa Lindstrand, kommunalråd i Timrå, tycker att det ska vara samma straff och regler oavsett vem som hotas. Men hon tror också att hon som politiker är extra utsatt för hot.

Om hon skulle få ett direkt och allvarligt hot riktat mot sig själv så tror hon att hon skulle överväga att hoppa av sitt uppdrag. Och det är därför som hoten mot politiker också är ett hot mot demokratin. Den som hotar kan tvinga politiker att sluta arbeta med en viss fråga, eller att t o m lämna sitt uppdrag.

Själv skulle hon tycka att det var allra värst om hennes barn eller familj utsattes för hot.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se