Härnösand

Kommunen tar krafttag mot toppning inom ungdomsidrott

Idrottsklubbar och -föreningar i Härnösand som toppar sina ungdomslag kan komma att förlora det kommunala bidraget i framtiden.

Kommunstyrelsen diskuterade idag frågan om nya bidragsregler och där ingår förbudet mot toppning. Det ska gälla för lag upp till 12 år. Men något beslut tas inte idag utan på juni-sammanträdet, säger kommunalrådet i Härnösand Anders Gäfvert.

Torbjörn Sjölander är ordförande i AIK Hockey som är Härnösands största idrottsförening och han tycker förslaget till nya regler är bra.

– Vi har redan skrivit in i vårt policydokument att alla ungdomar ska få spela och att vi inte ska börja med toppning före ca 16 års ålder.

– Det viktiga är inte att vinna den här matchen eller den här serien för 13-åringar, utan det viktiga är att så många som möjligt får utvecklas i sin egen takt och fortsätta spela upp i vuxen ålder så att vi får ett bra A-lag, säger Torbjörn Sjölander. Det är inte roligt att bara få sitta och titta på.

Andra nyheter i förslaget till nya bidragsbestämmelser är att föreningarna ska ha en policy för hur man arbetar mot droger och dopning. Dessutom ska föreningarna verka för säkrare transporter till och från matcher och träningar.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista