Västernorrland

Risk för sorkfeber efter sorkrekordår

krattning och vedhantering riskerar att sprida sorkfeber i vår. Närmare 2200 personer har smittats av sorkfeber i norra Sverige i år, 460 av dem i Västernorrland och det pågrund av rekordmånga sorkar.

– Aldrig förr har så många smittats, säger Johan Wiström, som är smittskyddsläkare i Jämtland.

När snön nu smält och trädgårdsarbetet står för dörren finns det anledning att vara lite försiktig. Enligt Johan Wiström är risken att smittas störst när man hanterar ved där sorkar hållit till men även räfsning av gräsmattan kan vara ett smittotillfälle, smittan sprids via damm som innehåller sorkfebervirus.

– Man kan skydda sig genom att använda handskar och ordentliga munskydd (av klassen P2) och när det gäller att räfsa löv och gräsmatta så bör det göras när marken är våt, säger Johan Wiström.

Risken att smittas av sorkfeber är störst under höst och vår men man kan alltså drabbas även under andra tider på året. I Västernorrland har 460 personer drabbats av viruset under 2007 och fram till sista april i år och det är de som bor på landsbygden som är mest drabbade men det är inte alla gnagare som bär på smittan.

– Det är enbart skogssorken som bär på viruset och inte alla av dem heller men det är inte så lätt att se skillnad på vilken gnagare som varit i farten så man får helt enkelt vara lite försiktig, säger Johan Wiström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista