Västernorrland

Generell hänsyn brister vid avverkning

Skogsstyrelsens årliga genomgång av den generella hänsynen vid avverkning visar på fortsatta brister. I en studie som gjorts av Skogsstyrelsens Region Mitt har man frågat Markägare, skogskonsulenter, virkesköpare och avverkningsentreprenörer för att se vart i produktionsleden det brister.

Undersökningen visar att felen främst handlar om brister i planeringen, kommunikation mellan de olika stegen i produktionen och att kunskapen om hur den generella hänsynen ska tas måste bli bättre. Berättar Åsa Michold på Skogsstyrelsen i Sundsvall.

– När planeringen brister blir det svårare för avverkaren som får göra bedömningar under avverkningens gång, säger hon.

Konsekvenserna blir då att när man kommer till det finaste på slutet har man inte råd att spara det också. Hade avverkaren haft grepp om allt från början då hade man vetat att man skulle spara just det på slutet som man kommer till sist, anser hon.

På SCA och Norrskog är man överens om att det finns en hel del brister på dessa punkter och att man måste bli bättre på att lämna över rätt information till nästa steg produktionen.

Björn Skogh, Skogschef på Norrskog anser att man med åren har blivit bättre men man måste fortsätta jobba för att öka kunskapen hos alla parter.

– Helt klart måste vi ju höja medvetenheten om det här. Det är ju så att ju bättre generell hänsynen vi tar ju mindre områden behöver vi ju avsätta för formellt skydd och de tror jag är bra för både Sverige och skogsägarna, säger Björn Skogh.

Reporter Samuel Costa Nordvall
samuel.c.nordvall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista