Många KOL-sjuka får ingen diagnos

Trots att sjukdomen KOL, kronisk obstruktiv lungsjukdom, nu är en folksjukdom med uppemot 20 000 drabbade bara i Västerorrland så missar man ofta inom sjukvården att diagnosticera KOL-patienterna.
- Vårdcentralerna måste ta ett större ansvar, säger Gerd Röschmann från hjärt och lungsjukas länsförening.

Idag hade hjärt och lungsjukas förening kallat till seminarium för att sprida kunskap om KOL som snabbt håller på att bli en av de vanligaste dödsorsakerna i världen.
Landstinget har börjat vakna och presenterade idag förslag till åtgärder. Till exempel att rekrytera fler lungläkare, att erbjuda spirometriundersökningar till alla rökare över 45 år och att inrätta kol-sköterskor på alla vårdcentraler.

År 2010 tror WHO att KOL, dvs kronisk obstruktiv lungsjukdom, kommer att vara den tredje vanligaste dödsorsaken i världen.

Ändå är sjukdomen relativt okänd och bara här i Västernorrland tros 10-20 000 människor vara drabbade utan att ha upptäcks i sjukvården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista