Timrå/Sundsvall

Mindre trimmat efter vägarna i Sundsvall

Polisens informationskvällar om mopeder och mopedåkning för alla åttondeklassare och deras föräldrar i Sundsvalls kommun har gett effekt, berättar Patrik Kvick på polisen i Sundsvall. Det är tredje året som man genomför insatsen i Sundsvall och första året i Timrå.

Julia Henriksson är en av dem som går i åttan på Sörbergeskolan. Hon är positiv till polisens informationskväll.  

– Det är bra att man får lära sig om mopeder och sånt, säger hon.

Mattis Nyström är en annan elev som var med på informationskvällen.

– Jag tycker inte han kunde så mycket, men det var bra annars.

Är det många av dina kompisar som kör trimmat?

– I år tror jag inte de är så många, inte många alls. Jag tror de är en del som tagit bort sitt trim, säger han.

Att trimma sin moped är inte alltför svårt. Ungdomarna lär av varandra och hittar information på nätet, enligt polisen. I årets insats har man hittills i Sundsvall och Timrå beslagtagit tolv mopeder som varit modifierade.

Ulf Wiklund, tillförordnad närpolischef i Timrå, berättar att många studier visar att ungdomar som gör sig skyldiga till olovlig körning och där de vuxenvärlden inte sätter stopp, riskerar att falla in i kriminalitet.

– Det är därför polisen lägger så mycket kraft på det här. För vi ser att den här åtgärden som vi gör kan bidra till att någon enstaka kanske inte går in i kriminalitet. Då har vi vunnit mycket med det, också får vi en positiv bieffekt, att vi får mindre skador i trafiken, säger Ulf Wiklund

Har man trimmat sin moped och blir tagen för olovlig körning kan föräldrarna åka fast  för tillåtande till olovlig körning om de är medvetna om att mopeden är trimmad. I slutändan kan ett sådant här lagbrott leda till ekonomiska följder för upp emot 15 000 till 20 000 kronor, då inkluderat kostnader för återställande av mopeden i originalskick och nyregistrering, enligt polisen. Dessutom kan föräldern även bli prickad eller bli av med sitt körkort i värsta fall. 

Mopedprojektet i Sundsvall och Timrå är något som Ulf Wiklund är övertygad om kommer att spridas till länets övriga kommuner. Det finns även ett intresse från Statens väg och tranpostforskningsinstitut för metoden.

Samuel Costa Nordvall
samuel.c.nordvall@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista