VÄSTERNORRLAND

Birsta otillgängligt för synskadade

Trots nybyggen av varuhus och parkeringar är Birsta ett svårtillgängligt ställe för synskadade och blinda.

Gulli Moberg har lite ledsyn och färgseende vilket gör det lättare att se kontraster och underlättar orienteringen, trots det skulle Gulli troligen ha gått vilse i Birsta om hon kommit dit själv.

På sin väg från busshållplatsen möter hon ett flertal områden som skulle göra att hon går vilse om ingen kan hjälpa henne orientera. Det som är problemet är bristen på tydliga gångstråk och markeringar som är lätta att följa med sin vita käpp.

– Vad är det här, en stor öppen yta? Drar jag iväg här då vet inte jag vart jag kommer! Säger Gulli Moberg på sin väg mot varuhusen.

Det som behövs är en markering i vägen i form av en upphöjning eller tydig skillnad i struktur som man kan följa från busshållplatsen till varuhusen.

Birsta City, IKEA och Coop Forum har ett gemensamt ansvar för parkeringen. Bertil Sigvardsson, Byggnadschef på IKANO fastigheter är medveten om problemet och att det idag inte finns något gångstråk, men en förändring är på gång.

– Hela området vad det gäller bil-, gång, och cykeltrafik och busstrafik kommer att ses över och göras en hel uppdatering på.

Bertil Sigvardsson berättar också att man under senare delen av sommaren kommer att jobba med parkeringen. Man ska fixa till den inför den planerade gång och bussförbindelse som kommer att göras mellan östra och västra Birsta och i samband med det ska man fixa gångstråk.

Samuel Costa Nordvall
samuel.c.nordvall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista