Övertiden dyr i kommunerna

Övertidsersättningarna kostar mycket för kommunerna i länet. En av kommunerna med höga övertidskostnader är Kramfors. Under september kostade övertiden 1.502.000 kronor, vilket motsvarar drygt 60 heltidstjänster. Siffror som tyder på att man borde nyanställa, enligt Krister Sundgren sektionsordförande i kommunal i Kramfors.
Kostnaderna för övertidsersättning skiljer sig mellan länets kommuner. Ser man till september månad i år skiljer sig övertidskostnaderna från 324 000 kronor i Ånge kommun till 2,4 miljoner i Sundsvall. Och även om kommunerna bokför övertidskostnaderna på olika sätt så går det att få en uppfattning om att övertidskostnaderna är höga. Härnösand skulle exempelvis kunna få drygt trettio heltidstjänster för sina övertidsersättnigar under september, Sundsvall runt 100 och Kramfors nästan 70 stycken. Mycket av överstidsersättningarna går till vård- och omsorgssektorn. I Kramfors går runt 80 procent av övertidsersättningarna till anställda inom vård och omsorg. Jan Johansson, som är personalutskottets ordförande i Kramfors medger att fler anställda skulle kunna vara en lösning på övertidskostnaderna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista