Älandsbro

Tingsrätten på besök hos Norrlands Trä

Under tisdagsförmiddagen gjorde Ångermanlands tingsrätt syn på plats i rättegången mot företaget Norrlands Trä i Älandsbro som står åtalat för miljöbrott. Företaget misstänks för att under många år ha spritt ut damm från hyvleri och spånhantering och stört dom omkringboende med buller.

Under tisdagen var hela rätten på plats för att titta på fabriken men Susanne Johansson, som är en av dom klagande grannarna, hon tycker inte att det såg ut riktigt som det brukar

– Så här fint har det väl aldrig varit som det är nu, man brukar inte kunna stå här för allt spån som yr, säger hon.

Däremot är hon tydlig på att hon inte vill att företaget läggs ned. Hon tycker att företaget ska kunna samexistera med grannarna men hon tycker att ledningen inte varit samarbetsvilliga.

– Jag har själv fått kosta på förändringar på huset för att kunna bo kvar, man tycker de har kunnat satt upp ett plank själva, säger hon.

Minst 14 polisanmälningar har gjorts från grannarna till Norrlands trä under de tre åren mellan 2003 och 2006 som det här åtalet handlar om. Men Mats Frycklund som är VD och står åtalad tillsammans med styrelseordföranden, menar att företaget jobbat målmedvetet för att lösa alla problem.

– Vi tycker att vi har löst alla problem som varit de senaste åren och att det är bra miljö här nu, säger han.

Rättegången fortsätter även under onsdagen.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".