Sundsvall

Inga projektpengar till RFSL trots ökad smittspridning

RFSL sundsvall nobbas projektpengar från Socialstyrelsen för att informera om HIV och andra könssjukdomar på gatufesten. Samtidigt ökade antalet HIV-smittade personer i länet med 200 % från 2006 till 2007. Det rimmar illa tycker Morgan Grafström på RFSL i sundsvall.

Landstinget västernorrland sökte tillsammans med RFSL-sundsvall, 50 000 kronor ur en kassa som kallas stimulanspengar och som socialstyrelsen förfogar över. Pengar därifrån ska användas till projekt runt om i landet som behandlar just könssjukdomar.

Men när Landstinget och RFSL-sundsvall sökte pengar för att finnas till under hela gatufesten nobbades man pengar med motiveringen att RFSL från centralt håll redan planerat en aktion på gatufesten. Deras aktion gäller dock bara en dag istället för RFSL sundsvalls planerade veckolånga aktion.

Raija Helisoja, som är smittskyddssjuksköterska på smittskyddsenheten i Sundsvall, som haft ett ansvar för att samordna de här pengarna. Hon tycker det är synd att de inte får pengarna, men hon förstår ändå socialstyrelsens beslut och tycker att man borde ha budgeterat för den här veckan tidigare.

Morgan Grafström tror att socialstyrelsens avslag på RFSL:s ansökan om pengar kommer få oönskade effekter.

– Ja jämför man med tidigare år då vi delat ut femtontusentals kondomer och ändå får en ökning av HIV och könssjukdomar så kommer det här att skjuta iväg ännu mer i höst, säger han.

Socialstyrelsen har valt att inte kommentera beslutet.

Oscar Pierrou
oscar.pierrou@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".