Sundsvall

Stora brister på handikapptoaletter på sjukhuset

Ett år efter SR Västernorrlands förra granskning återstår samma brister på Sjukhusets handikapptoaletter i Sundsvall. Det saknas toalettpappershållare som går att nå för de som har svårt att röra sig och larmen fungerar inte. Det trots att förre sjukhusdirektören för ett år sedan lovade att det skulle åtgärdas.

I februari förra året stämde SR Västernorrland träff med sjukhusdirektör Rolf Forsström utanför en av handikapptoaletterna på Länssjukhuset i Sundsvall.

Då saknades både toalettpappershållare och det fanns inget fungerande larm för den som ramlat omkull och behövde kalla på hjälp. Han sa då att det inte var acceptabelt och att bristerna skulle åtgärdas. Men drygt ett år senare finns det inte heller nu vare sig larm eller toalettpapper som kan nås av den som sitter i rullstol.

Den här gången har finns Torbjörn Olsson som är teknisk chef för landstingsfastigheter med på toaletten.

– Jag tycker vi har tagit på oss det ansvaret och har rutiner för den men någonstans så kan vi inte ta ansvar för de besökare som stjäl grejor, säger han.

De nya rutinerna innebär att städarna ska rapportera eventuella brister till kundservice men vi hittar inte en enda hadikapptoalett som har både toalettpappershållare och fungerande larm, trots flera besök på sjukhuset vid flera olika tidpunkter.

Lena Sundling är chef för städenheten på sjukhuset.

– Ja jag ser ju att det är brister naturligtvis, absolut.

Men varför är det så här, det finns inte en toalett som har både toalettpappershållare och fungerande larm?

– Ja de försvinner helt enkelt.

Inte i en enda toalett är det funktionsdugligt...

– Nej.

Ingrid Engstedt Edfast
ingrid.engstedt-edfast@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista