Sundsvall

Förslag klart kring industriutbyggnad i Petersvik

SCA:s planer på utbyggnad av järnväg och industriterminal mellan Tunadal och Ortvikens pappersbruk har nu utretts färdigt av Sundsvalls kommun. Förslaget ska nu gå ut på samråd innan ett slutgiltigt beslut tas.

I förslaget som Stadsbyggnadskontoret i Sundsvall nu gjort klart vill man utveckla petersviksområdet till ett transportcentrum med strategisk hamn och kombiterminal med kopplingar mellan järnvägstrafik, vägtrafik och sjöfart. Om förslaget antas kommer industriområdet att sträcka sig mellan Tunadal och Ortvikens pappersbruk, vilket innebär att de som bor i området inte kan bo kvar, något som de boende nu kämpar emot. De anser att det sista stadsnära grönområdet vid kusten ska bevaras och inte bebyggas med industrikaj.

En miljökonsekvensbeskrivning ska nu göras och sedan ska förslaget ligga ute på samråd under tiden 9 Juni till den 12 september för att olika intressenter ska ha möjlighet att lämna synpunkter på förslaget. Den 16 Juni ska allmänheten få träffa beslutsfattare vid ett informationsmöte på Skönsbergs folkets hus.

Om förslaget antas kommer det i praktiken att innebära att hela kuststräckan mellan Njurunda och Söråker blir bebyggt, det nästan uteslutande med industrier. Det enligt båda förslagen även om det ena förslaget innebär att en liten del av området närmast stranden sparas.

Enligt det förslaget ska det också fyllas ut i Sundsvallsfjärden för rekreationsområde för allmänheten runt Ortvikens pappersbruk.

Annelie Ledin

annelie.ledin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista