Härnösand

Två personer döda i broras

Två arbetare dödades och tre skadades när en gjutform gav vika och rasade till marken på onsdagen vid ett brobygge utanför Härnösand. De fem byggarbetarna föll handlöst nära 25 meter till marken.

Broraset har inträffat på Saltviksstrand på den södra delen av den 770 meter långa bro som ska byggas över Älandsfjärden.

Flera personer som arbetade i närheten blev vittnen till olyckan och skyndade fram för att ta hand om sina skadade arbetskamrater.

Olycksplatsen där brädor och betong rasat ner och orsakat stor förödelse spärrades omedelbart av. Byggbolaget Skanska stoppade allt arbete efter olyckan och samlade ihop chockade arbetskamrater till krissamtal.

Vad som orsakat olyckan kommer att utredas av Banverket tillsammans med entreprenören Skanska. Även Arbetsmiljöverket kopplas in när det rör sig om mycket allvarliga arbetsplatsolyckor.

Brobygget ingår i en upprustning och nybyggnad som Banverket genomför på Ådalsbanan mellan Nyland väster om Kramfors och Sundsvall. Järnvägssträckan genomgår en rejäl upprustning för att 2011 kunna ta emot de tåg som då ska till och från Botniabanan. Upprustningen av de 13 milen på Ådalsbanan är kostnadsberäknad till 6,6 miljarder kronor. I samband med järnvägsbrobygget rasade en femtio meter lång brobit. Den högsta fallhöjden på den brodel som rasat är mellan 20 och 25 meter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista