Västernorrland

Barn utestängs från lekplatser

Ingen av länets sju kommuner har någon lekpark anpassad till barn med funktionshinder och det innebär att barn med funktionsnedsättning stängs ute från de allmänna lekparkerna. Det visar en undersökning som SR-Västernorrland har gjort.

– Det skär i mammahjärtat när man ser ens barn sitta bredvid och titta på, och man ser ju sorgen i barnets ögon också. Det säger Linda Thiele i Sundsvall, mamma till Melina åtta år som sitter i rullstol. 

Inte i någon av länets sju kommuner finns det någon lekpark anpassade till barn med någon form av funktionshinder.  Boverkets föreskrifter säger att hinder på lekplatsen ska undanröjas och att barn med funktionshinder ska kunna använda delar av lekplatsen. Det bör finnas, till exempel, hårda ytor där barn med rullstol kan köra på, gungor anpassade till funktionshindrade, upphöjda sandlådor men även lekredskap för barn med syn- och hörselskador.

I Sundsvall, Sollefteå och i Timrå kommun har man börjat att skissa på handikappanpassade lekparker men pengar saknas och planerna finns ännu bara på papper. I Timrå har kommunen som målsättning att bygga en handikappanpassad lekpark vid Lögdö bruk men ännu saknas pengarna. Kommunen har sökt EU-medel för att utveckla hela området kring Lögdö bruk, och där ingår även en handikappanpassad lekpark.

– Det är perfekt för Timrå att gå i täten för en sådan utveckling, säger Jessica Öhman projektledare på Timrå kommun.

Christer Suneson
christer.suneson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista