Härnösand

Arbetsmiljöverket utreder broraset

Nu har utredningen om vad som orsakade den svåra broolyckan i Älandsbro i går kommit i gång. Två personer dog och tre skadades vid bygget av en järnvägsbro över Älandsfjärden när en gjutform plötsligt gav vika och rasade och fem personer föll 15 meter ner i marken. Tidigt i morse höll Skanska en minnesstund vid byggarbetsplatsen.

På förmiddagen fick den lindrigast skadade, en 18 årig pojke som gör sin praktik på brobygget lämna Sundsvalls sjukhus. Han är lågmäld och vill inte prata med media men säger att han mår efter omständigheterna bra. Två Skanska anställda ligger fortfarande kvar på sjukhuset.

Olyckan inträffade på den första dagen som man skulle gjuta. Man hade precis påbörjat jobbet att fylla formarna med betong, men Leif Strid vd på Skanska vill inte säga någonting om orsaken.

Utredningen har alltså redan börjat. Polisen har varit på platsen och fotograferat och man har upprättat en anmälan. Men, säger Åsa Grip informationsansvarig hos polisen i Västernorrland, man kommer inte att göra någon egen utredning eftersom det i nuläget inte finns någon brottsmisstanke. Istället är det arbetsmiljöverket som utreder.

Det är inte bestämt om det blir någon förundersökning av gårdagens rasolycka utanför Härnösand, men åklagare Christer Jarlås säger till Ekot att man brukar vilja utreda händelser när folk skadas eller omkommer på arbetsplatser. Men han har inte fått ärendet på sitt bord än.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".