Västernorrland

Dödsolyckor snabbutreds

Arbetsplatsolyckorna ökar och 2008 ser ut att bli ett svart år. Hittills har det inträffat 32 dödsolyckor i samband med arbete. Däribland olyckan vid brobygget på Ådalsbanan i onsdags då två arbetare omkom.

Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg säger att de nu sätter igång med omedelbar verkan med att analysera det här årets utveckling och den sista veckans tragiska händelser då totalt sex personer avlidigt på sina arbetsplatser.

Förra året rapporterades det in 77 dödsolyckor på svenska arbetsplatser. Det blir knappt en och en halv person i veckan i snitt. Hur dödsstatistiken kommer att se ut för i år återstår förstås att se. Men Mikael Sjöberg vill ta det säkra före det osäkra.  

– Det är mycket möjligt att det att det är en slump men det kommer vi inte veta förrän slutet av året. Men jag vill inte sitta overksam under hela det här året i någon from förhoppning att det är en slump. Då är det bättre att agera nu och sen om det är en slump då har vi säkert ändå haft nytta av det arbete vi gör, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista