Västernorrland

Norrland i fokus för vindkraft

Norrland kan vara en guldgruva när det gäller att utvinna el med hjälp av vind. Här är motståndet betydligt mindre än vad det är i södra Sverige.
– På senare tid har det blivit lite av en guldrusch, exploatörerna försöker hinna före varandra och muta in områden, säger Anders Lindström miljöstrateg på kommunstyrelsen i Örnsköldsvik.

I en tid där oljepriserna stiger allt mera och miljömedvetenheten blir allt större ökar intresset för alternativa energikällor, då framförallt förnyelsebar energi.

Aktörer inom energisektorn ser stora möjligheter med vindkraft och det har visats sig att norrlands landskap kan vara en guldgruva när det gäller att utvinna el med hjälp av vind. Enligt en ny undersökning visar det sig dock att företag i branschen ser risker med att utvecklingen fort och jämför fenomenet vindkraft med IT-bubblan.

Inte så stort motstånd i Norrland
Norrlands relativt nyvunna popularitet i byggsynpunkt kan delvis bero på hur landskapsuppbyggnaden ser ut, det blåser starka vindar på flera av de låga berg och kullar som finns vilket ger goda förutsättningar för att placera ut så kallade vindsnurror. Norrlandsintresset kan också bero på att flera bygder i norrland själva är intresserade att få vindkraftverk uppbyggda.

– Det är ett sätt att sätta fart på bygden, det är inte lika stort motstånd i norrland som det kan finnas i södra Sverige där vindkraften redan finns i stor omsträckning, säger Dag Melkersson vid energibolaget OwnPower.

I dagsläget är utredningar av lämpliga områden långt gångna, till exempel har Örnsköldsviks kommun redan planlagt var och i vilken utsträckning det skulle vara möjligt att placera ut vindkraftverk. De har tagits hänsyn till bland annat vindförhållanden, landskapsbild och bebyggelse. Det har även hållits offentliga möten där åsikter angående översiktsplanen har kunnat framföras och debatterats.

Under hösten 2008 hoppas kommunen att kunna lägga fram planerna till kommunfullmäktige för beslut. Blir det klartecken att utmarkerade områden ska bli hemvist för framtida vindsnurror kommer först master att sättas upp för vindmätning. Byggnationer av vindkraftverk i Örnsköldsviks kommun påbörjas tidigast 2010.

Varning för ”bubbla”
Det ökade intresset för vindkraft samt den potentiellt snabba utvecklingen för inte enbart med sig positiva känslor från företag i branschen. En ny undersökning från KPMG (Konsult inom bl.a. ekonomisk rådgivning) drar likheter till IT-bubblan och visar att ett flertal företag har oro över att investerare väljer att ansluta sig till en snabbt växande industri vilken just nu fortfarande befinner sig under mognad, utan att beakta risker som kan förekomma.

Men miljöstrateteg Anders Lindström vid Örnsköldsviks kommunstyrelse håller inte med om att framtåget för vindkraften skall ses som en bubbla:

– Dom snurror som byggs, dom kommer att producera el. Om elpriset stiger blir de ännu mera lönsamma. Det är inte en bubbla så tillvida att det kan ramla ihop och bli ingenting. Det är inte en IT-bubbla, däremot är det en väldig hets inom branschen och det tror jag beror på att man har så väldigt gynnsamma kalkyler när man räknar på det.

Behöver ökad kunskap
Örnsköldsviks kommun är inte det enda området i norrland där det tittas på vindkraftsmöjligheten. Ett ökat intresse lägger grund till att det behövs mera kunskap inom området.

På torsdagen den 29 juni skall Energikontoret i Västernorrlands och i Jämtlands län anordna en sammankomst mellan kommunala handläggare, kommunalpolitiker, energirådgivare samt privat intressenter. Syftet är då att diskutera vindkraften, försöka öka kunskapen om vind som energikälla och förbereda för framtida planläggning.

Therés Bylund
theres.bylund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista