VÄSTERNORRLAND

IKEAs lyckade integration

Nästan var tionde anställd på IKEA i Sundsvall har utländsk bakgrund, och det gäller även cheferna. Därmed har IKEA som enda deltagare i Partnerskapet för Integration i Västernorrland nått sitt mål för 2007 vad gäller just den delen.

Det är kyrkan, kommunerna, landstinget, idrottsrörelsen, facken med fler aktörer till som tillsammans bildar Partnerskapet för integration.
När man för ett år sedan skrev under dokumentet så fanns det  tydliga och mätbara mål för vad man skulle uppnå för att det här länet ska bli ett bra län för dom 14000 människor som har kommit hit från andra länder.
Nu finns resultaten för 2007, och i stora drag har man lyckats ganska bra. Men vad gäller att anställa fler med utländsk bakgrund i sina egna organisationer har det gått trögt. Varken arbetsförmedlingarna, kyrkan eller försäkringskassan t ex har lyckats, men det har däremot Ikea. På Ikea i sundsvall ökade andelen anställda och chefer med utländsk bakgrund från 7 till 9,3 procent. Under 2008 hoppas man nå 10 procent.

5i12-rörelsen som också är med i partnerskapet har utbildat på Ikea om integrationsfrågor.

– Ikea har lyckats mycket väl i sin strävan att anställa människor med annan etnisk bakgrund än svensk, säger Anders Bergman från 5i12-rörelsen.

– Det kan vara så att privata företag tydligare ser vinsten i att anställa  andra än svenskar. Man ser fördelar och andra kunskaper som finns hos andra människor, och som vi kanske inte har i Västernorrland. Det här borde även kommunerna och landstinget kunna inse, säger Anders Bergman.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".