Sundsvall

Protestmöte mot missbrukshem

Sundsvalls kommun har planer på att placera ett öppenvårdshem för missbrukare i Ljustadalen. Ett område som länge brottats med de negativa ryktena enligt de boende som nu beslutat sig för att kämpa emot placeringen. På tisdagskvällen höll man ett första protestmöte:

Sundsvalls kommun har planer på att placera ett öppenvårdshem för missbrukare i Ljustadalen ett område som länge brottats med de negativa ryktena enligt de boende i området som nu beslutat sig för att kämpa emot placeringen. På tisdagskvällen höll man ett första protestmöte och ett par hundra besökare lockades till mötet och frågorna till politikerna var många från en upprörd allmänhet.

Förslaget är att göra om förskolan Hasselbacken i Ljustadalen till öppenvård för missbrukare och det har inte mottagits med öppna armar. En av de boende i området som kom till mötet för att lyssna på och ställa frågor till de ansvariga politikerna var Jonas Hörnell.

– En del har bra raka svar, men en del pladdrar i tio minuter utan att svara på frågan, det är bara trams, sa han om politikernas svar på publikens frågor.

Att Ljustadalen länge brottats med ett dåligt rykte är det största problemet med att placera öppenvårdhemmet där menar de boende i Ljustadalen, Tina Östling är en av dem som tycker att det skulle förstöra det positiva arbetet som man håller på med.

– Nej inte här, visst behövs missbruksvård, men jag tycker det är fel att placera den i ett område som redan brottas med problem, missbruksvård kan de istället placera i ett starkt område, säger hon.

Men enligt Kjell-Arne Sköldh, chef för familje- och individomsorgen så finns i dag inga andra bra alternativ han säger också att det fungerar bra i så många andra områden:

– Det finns på Södermalm, i Skönsberg, Nacksta och till och med i samma lokaler som Montessori i Sidsjön och det har helt klart fungerat bra, säger han.

Kjell-Arne Sköldh förstår oron men han tror att den bottnar i brist på information och han säger att det är orsaken till att de är på mötet för att besvara frågor från allmänheten och att de även i framtiden kommer att svara på frågor.

Att det inte skulle finnas andra bra alternativ är något Jonas Hörnell inte håller med om.

– Hade det varit jag som bestämt då tror jag att det hade varit bättre att placera det i arbetsförmedlingens lokaler i stan, det hade varit nära till olika tjänster och till kommunikationer, säger han.

Förutom att de boende i Ljustadalen inte vill ha öppen missbruksvård så nära skolor och bostäder beror inte bara på missbrukarna, de tycker också att det är fel lokaler.

– Det sker ett stort generationsskifte nu och många barnfamiljer flyttar hit, vad gör vi om några år då det inte finns några bra lokaler kvar till förskolor då kommunen tagit bort de lokalerna, säger Kenneth Gustafsson som representerar Ljusta aktivitetscentrum som driver ungdomsgård och förvaltning i området.

Annelie Ledin
annelie.ledin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista